Resepi ayam panggang percik mudah
Awal Ramadhan dulu, ibu ada buat ayam percik. Macam2 resepi percik ada tapi yang ni paling sempoi. Rasa pun sedap. I likeee...!!! Cuba tau, senang sangat & rasa sedap!Bahan-bahan untuk panggang ayam percik:
Ayam
Kunyit
Garam
Bawang besar 1 labu
Bawang putih 3-4 ulas
Halia 1-2 inci
Serai 1 batang
Cilibo / cili kisar 1-2 sudu
Asam keping 2-3 keping
Halba 1 sudu makan
Serai 3 batang
Santan 1 kotak
Garam sedikit
Cara-caranya masak ayam percik panggang:
1. Ayam dilumur dengan kunyit dan garam kemudian dipanggang
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai kemudian tumis.
3. Masukkan cilibo, asam keping, serai yang diketuk dan halba & kacau.
4. Masukkan santan dan garam. Gaulkan ayam yang sudah dipanggang tadi. Tutup penutup pemanggang ajaib sehingga 15-20 minit atau sehingga masak. Siap!
Cuba tau! Resepi asal ibu ambil dari website nadia. Tq dear.
Ibu anak-anak syurga,
Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor 846056
0 comments:
Post a Comment