Rendang Ayam
Resepi ni disalin dari SajiOnline. Gambar original sendiri punya.
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ayam (potong 12)
2 kg santan
60 gm cili padi (kisar)
40 gm kunyit hidup (kisar)
100 gm halia (kisar)
2 batang serai (titik)
100 gm kerisik
3 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit (hiris halus)
Sedikit garam
CARA MENYEDIAKAN:
1.Rebuskan ayam bersama bahan kisar dan serai sehingga separuh empuk.
2.Kemudian masukkan kerisik, asam keping, santan dan daun kunyit.
3.Apabila kuahnya kelihatan pekat masukkan pula garam secukup rasa.
4.Kacau lagi sekali-sekala sehingga kuahnya kering.
Apa yg saya ubah dr resepi ni adalah tak guna 2 ekor ayam kampung dan cili padi. Guna cabai biasa saja 2-3 biji. Masak untuk 3 beranak aja. So memang, sukatan sesuka hati aja. Kuah banyak sebab kami memang suka kuah banyak. Yang atas tu sukatan dr website SajiOnline tanpa diubah. Yang sempoinya resepi ni, bawang pun xpayah ada dan step2nya pun mudah. Thumbs up lah!
0 comments:
Post a Comment