Bila Iris kata itu phone pink dia

Anak no 2, kakak Iris yang semakin bijak menutur kata-kata. Semalam abah buat lawak tak berapa sesuai.. Balik2 dari kerja, test Iris "I have a present for you". Seronoklah dia.. Tengok phone pink milik ibu. Tak berapa pink pun, kenapa tah dipanggil pink. Ibu ada di bilik belakang sedang menjahit. Kantoi.. Tak sambut suami balik kerja.. Huhu.. Actually selain nak tunjuk rajin dgn abah, itu ja kesempatan sebab abang & kakak boleh teman baby Iman sementara ibu menjahit.

Bila abang Nazhan nak bawa phone pada ibu, bergaduh-gaduh dengan Iris. Confident dan nekad habis kata tu phone dia. Ibu pelik dan bagitau Iris tu phone ibu la.. Siapa bagitau tu phone Iris? Sekali abah datang tersengih.. Haaa sudah..  So abah sendirilah kena betulkannya.

Bila suruh Iris tanya abah balik, siapa punya phone? Iris diam sekejap sebelum cakap, " Iris!. This is Iris's phone". Sampai tak berani nak tanya abah, siap tolong jawap sendiri. Kes naya ni..



Bila slow talk cakap ipad kan ada.. Dia mengomel, Ipad is big. I cannot carry ipad. Its to big for me. Its for game only.. Wahh.. Berjela-jela.. 

Takpa.. Ibu akan buat phone pink tu boring for Iris. Itu kepakaran ibu. No game in my phone. Kekeke..

Lesson learn: Jangan bergurau tak sesuai dengan kanak-kanak yang tak berapa nak faham ni. They take it seriously. Kesian nanti frust menonggeng. 

1 comment:

chip said...

wehee...skali skala..tapi mmg betul bleh buat org frust...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails