Saat indah saya bersama Peanut Butter

Ini kisah lama saya, masa saya berusia 13 bulan. Kami ada troli best di rumah kami. Ibu letak biskut, roti, nuttela dan peanut butter di situ. Suatu malam, sedang ibu dan abah tak sedar, saya cuba nasib membuka botol peanut butter.

Pusing punya pusing, penutup terbuka. Waaahhhhh !!! Bulat mata saya tengok dalamnya. Excited, seronok dan menyelerakan. Perasaan saya bercampur-campur. Saya masukkan tangan, genggam peanut butter tu, keluarkan tangan dan masukkan semuanya ke dalam mulut.




Ya Allah ! Sedap gila !!! Kemudian saya teruskan lagi. Ibu dan abah tak perasan sebab asyik bersembang. Saya juga bagi pipi dan baju saya rasa apa yang mulut dan perut saya sedang nikmati. Mereka turut sukakanya !!! 



Tiba-tiba, gambar saya diambil. Argghh !!! Ibu abah dah sedar projek diam-diam saya. Gambar saya diambil berkeping-keping. Mereka bagi saya makan sikit lagi. Namun, itulah kali terakhir saat indah saya bersama peanut butter. Sejak malam tu, ibu dah ubah kedudukan peanut butter di tingkat atas troli tu. Bye bye peanut butter yang sedap. Gonna miss u.




- by Nuh Iman.
Read More

Perkembangan anak 1 tahun 4 bulan

Perkembangan anak 1 tahun 4 bulan @ 16 bulan, anak ketiga ibu, Nuh Iman.

Iman ni kadang-kadang eh selalu sangat buat ibu penat.. Tapi ibu redhakan ja lah.. Syok juga tengok dia explore macam-macam. Otak lebih cerdas dan boleh latih motol skill! Yang paling penting, aktiviti mengemas dan angkat turun dukung Iman tu lah yang bantu ibu excercise dan kuruihhh..!!!

Ini perkembangan yang dah beberapa minggu lepas..


1. Tutup toilet bowl. Panjat kerusi kemudian panjat atas toilet bowl dan flush. Dia geram tengok orang flush.. macam best ja tapi ibu tak bagilah.. Sekali dua ja dia buat, ibu dah tak kasi chance.

2 Buka tutup suis dan plug. Scary ok ! So far selamat lagi. Kami tak pakai penutup plug sebab dia memang suka tutup buka plug yang tengah guna juga. Jadi suis ibu cover dengan kerusi & boxes yang berat. Iron pun kena simpan tempat tinggi. Kalau tak, tak sedar dia boleh p cucuk sendiri. Dia sangat cepat meniru !!!


3. Tarik tong beras keluar dari kabinet dapur. Kena lock kabinet kalau tak kenduri!!!

4. Kalau tak letak Nuh Iman dalam car seat, dia akan panjat seat belakang kereta ke tempat letak barang ... pi mai pi mai dengan heaven sekali. Kita yang cuak masa memandu. Kalau keluar taman, memang fasten seat belt.

5. Panjat motor abah! Dia tolak kerusi kecik dan panjat relax ja tanpa rasa bersalah.




Setiap hari ada ja benda dia discover. Ini apa yang ibu cerita kat abah sepanjang abah tak ada 2 minggu ni ja dan sehingga usia cecah 1 tahun 4 bulan.

1. Dah panjat baby coat sendiri  !!!!.. Tarik kerusi kerja ibu dan guna untuk panjat ke baby coat & dah jadi tempat main. Padahal baby coat tu tak pernah pun dia tidoq dalam tu. Jadi tempat letak barang ja. Kukuku!!



2. Panjat baby coat dari arah katil, ke meja (abah)dan ke baby coat. Raga baju yang di atas meja dah main sepah2. Ibu surrender. Malas nak lipat 18x.

3. Dah pandai buka pintu stor. Dia tolak kerusi meja makan & capai tombol. Dia tau dalam tu ada penyapu. Dah jadi alat mainan dia. Dulu tak bagi dia main sebab dia suka pegang bahagian bawah penyapu yang kotor tu. Since dia dah tak main bawah tu, so ibu bagilah dia 'tolong' sapu.



4. Dah pandai buka pili air di bilik mandi.

5. Dah pandai guna getah paip air yang jenis spray. Sebelum ni dia tunjuk2 ja tapi jari masih tak kuat nak tekan. Bila dah terror, kena memancut2 ja la air tu.

6. Yang tak syok, suka panjat meja tulis ibu dan kacau board ibu selain punggah pen2. Why anak why?

7. Main printer and sorokkan benda dalam printer tu. Aritu remote aircond hilang. Nak guna printer baru jumpa remotenya.

8. Buka penutup tumbler air. Oklah minum sendiri. Yang tak bestnya, suka masukkan benda dalam air, cawan or tumbler. Rugi airrrrr !!!! Ibu terpaksa tak isi tumbler penuh. Kalau tak, alamat memang kena buang bila iman mula-mula minum dan diakhiri dengan ada benda di dalam tu.



9. Dah pandai tukar channel astro dari decoder... Sehari ja la.. Lepas tu astro dah officially terminate. Dia pun dah tak tekan2.

10. Suka duduk atas abang bila abang meniarap. Yang ni Sweet !!!



Semoga membesar bagai juara, Nuh Iman! Paling aktif dan paling banyak akai.

Tip: Luangkan masa kualiti dengan anak 10-30 minit sehari kalau busy sangat pun. Fokus hanya untuk dia, main, sembang dan galakkan fizikal aktiviti. Lihatkan perbezaan yang terjadi! Kalau kita busy sangat dan xsempat nak luangkan masa untuk anak, malam2 bila anak tidur kita mungkin rasa ralat, rugi dan terfikir apa yang aku main ya dengan dia hari ni? Tapi xbuat apa & ia akan berulang - ulang lagi.

Dalam 1-2 tahun lagi, kita akan nampak dan lihat kesan yang xbest akibat tak spend masa dengan anak pada tahun - tahun keemasan anak ni. Sebelum terlambat, buat perubahan yang akan bawa impak yang besar di kemudian hari.


By, Ida Khairani
Read More

Bila Nuh Iman Menolong Masa HomeWork

Hari-hari Nuh Iman ni memang agak menguji kesabaran. Huhu.. Bila petang , ibu kena tolong kakak Iris siapkan homework. Homework sekolah Q-Dess bila masuk 5 tahun sangat banyak ok. Pengsan mak. Kalau anak yang boleh buat sendiri, memang bertuahlah emak. Ibu memang perlu assist akak. Kalau tak, sama ada Kak Iris stuck lama-lama atau dok menconteng. Hehe..tapi oklah. Not bad juga kerja akak. Bi, Math, BM so far bagus sangat. Chinese.. adoi.. memang tak mampu ibu nak tolong sangat. Redha ja la..menyalin tanpa faham apa. 



Dalam masa nak bantu kakak iris, Nuh Iman..macam2 la projeknya. Ibu ok ja kalau Iman projek menyemak... sel otak tengah bersambungkan. Ni kalau kami buat kerja di meja, Iman akan campak2 barang ke bawah. Kalau tegur, melalak atau lagi rancak melempar. Kalau meja dah clear, mulalah kacau buku kakak Iris pulak. Kakak Iris lari ubah tempat lain, kacau laptop ibu pula. Ha...memang attention seeker dan suka kacau orang betul si kenit ni.






Hmm..Apa yang ibu boleh bagi Iman main ya yang menjamin ketenteraman awam.. Dah habis campak barang atas meja, gigih panjat kerusi campak barang di kabinet pula. Kalau OCD pantang nampak barang kemas, yang ni pantang tengok barang elok.





Mainan apa la nak bagi ya.. Mungkin boleh bagi vacum dan penyapu kot. Soh Nuh Iman 'kemas' rumah. Kot boleh aman. Fourite Iman tu. Vacum and penyapu sampai kena buat sorok di  luar rumah tau sebab sorok dalam rumah mesti Iman jumpa.





Ok, nanti kita test menthod ni. Tengok berjaya tak.


By,
Ida Khairani


Read More

Resepi cepat telur separuh masak

Cara senang nak masak telur separuh masak. Kalau tau cara memang confirm jadi ja telur separuh masak ni. So dah tak payah terliur tengok orang makan dan asyik nak makan di kopitiam.



Option 1:
Didihkan air dalam periuk.
Masukkan telur perlahan-lahan.
Terus tutup api dan tutup periuk tadi selama 7 minit.
Siap!
Option 2:
Masukkan telur dalam bekas berisi air panas atau air yang baru mendidih dan tutup bekas.
Biar selama 7 minit.
Siap!


Menu makan: 
Makan telur separuh masak dengan roti bakar.
Telur tadi diketuk dan dipecahkan di atas roti atau dipecahkan di dalam mangkuk.
Tambah lada hitam dan kicap! Yummmyy!!!
Read More

Tempat Best di Cameron Highlands dan Brinchang

Pagi-pagi di Cameron Highlands memang sejuk. Malam pun sama. Selain dari itu, suhu biasa aja. Boleh pakai baju biasa saja. Sebenarnya, kalau tahan pagi dan malam pun tak payah pakai baju sejuk tapi ibu tak tahan. Haha!! Masa bercuti ni, ibu ja pakai baju sejuk. Hehe..

Kami bertolak dari Bandar Bukit Raja, hari Rabu. Sampai Cameron Highlands check in di Brinchang. Pertama kali sampai Brinchang. Happening juga. Ada pasar malam tapi tak membeli belah lagi. Masih awal. Hari Khamis ada pasar malam juga. So plan esok datang lagi. Malam Rabu kami buat berbeku di Apartment Agrohighlands. Rupanya nak api cepat besar, taruk planta sikit. Baru api besar. Sulingan..

Hari Khamis, lepas sarapan di apartment baru keluar jalan-jalan. Selalu kalau datang kami-kami ja dan stay hotel..memang over la makan. Buffet breakfast hotelkan. Apartment ni tak ada dapur, so tak boleh nak masak. Macam rajinkan.. So kami breakfast alas perut ja. Strawberry wajib. Cameron Highlands kan... Yummy gila! 

Ladang Teh Boh



Lepas tu, kami gerak ke Ladang Boh. Ibu ingatkan semua orang datang mesti sampai di sini. Maklumlah dari sekolah rendah datang Cameron dengan rombongan pun, ada sesi kat atas ni. Rupanya keluarga pak mertua ku tak pernah sampai ke puncak ni.



Selain minum-minum di Ladang Teh Boh, kami melawat kilang teh juga. Ni 2nd time masuk. Dah berkarat dah ingatan dulu. So kita kasi fresh balik. Kali ni simple ja lawatannya sebab dah ada cermin.. Tengok 1 proses ke 1 proses dari luar cermin. Dulu.. zoom in depan mata.



Yang ni pertama kali. Dekat dengan Ladang Teh Boh ni, ada 1 lagi puncak bukit.. yang kita boleh hiking naik. Berjaya juga kami naik ke puncak. Nazhan naik paling laju dengan pakcik dia. Adakah ini bakat terpendamnya.. mendaki gunung??? :D



Bee Farm

Lepas dah settle, kami singgah di Bee Farm. Suamiku memang suka madu. Harap kutak dimadukan sudah. Alhamdulillah, Iman pun suka ja. Jadi satu keluarga tak ada yang alergik dengan madu. Cuma Nazhan tu 1 sudu oklah. Iman dan Iris boleh ulang2 makan. Mahal ni..



Dekat sini juga ada sedikit sayur, strawberry dan bunga. Sayur sawi dia jual RM10 - 1 kg tak salah. 

Ladang Teh Bharaat @ Cameroon Valley Teh

Yang ni pertama kali juga singgah. Pak mertua suka teh limaunya. Kiranya stok di rumah tak pernah miss la. Asal ada ja orang ke Cameron Highlands dia akan pesan. Maknanya setiap kali kami ke rumahnya, memang dia hidang teh tu. Apsal selama ni aku tak perasan pun :p

Mengambil kesempatan untuk ke toiet, paling hebat adalah pemandangan ke luar toilet paling cantik aku pernah tengok. Sampaikan diorang buat open toilet ok. Pintu ada tapi kat dalam jamban tu open.. Ko kencing dan beraklah sambil menikmati kehijauan ladang teh. Jaga2 bila berdiri dan nak pakai seluar ya. Kena tunduk2 sikit. 

Lunch di Brinchang

Selepas tu, kami cari kedai makan di Brinchang. Alhamdulillah jumpa kedai makan dan makanannya sangatlah marvelous. Semua tip top termasuklah harganya. :D Tak ada gambar, makanan sampai terus ngap. 

Lepas lunch kami balik apartment... Then abah dan Iris keluar cuci kereta. Kami ke Cameron Highlands dengan kereta ya.. malu la pada pak mertua yang sangat menjaga kereta. :D. Kuang kuang kuang.

Ibu plan nak keluar lewat petang untuk ke pasar malam tu. Dekat ja 5 minit ja jaraknya. Plan tak bawak anak sebab banyak cobaannya nanti. Kang serba serbi berkenan. Cukuplah ibu ja tergoda. Abah pun pergi juga ke Pasar Malam cari keychain. Ingatkan ada beli bunga untukku tapi berangan ja la..  Padahal dah bagi hint dah tau.

Pasar Malam Brinchang

Macam-macam ada.. bunga, sayur, buah, teh, t-shirt, keychain antara hot items yang banyak gerai jual. Niat nak cari sambal strawberry tapi tak jumpa. Ibu beli sayur, fridge magnet dan sepokok bunga yang entahlah berapa lama boleh tahan. Kundapan beli ubi dan jagung rebus.. Sedap2. Strawberry abah dah beli. Harga strawberry boleh dapat 2 kg = RM20. Gitu-gitulah.. Murah? Tengah musim rasanya.




Dinner di Food Court Brinchang

Malam ni kami keluar dinner. Ibu order jus strawberry dan nasi goreng ikan masin. Jus SEDAP tapi nasi so-so ja.! Airnya lainlah dari yang kita order di kedai makan sini an. Itu guna flavour and berapa ketul strawberry ja kot jika ada. Ni memang rasa umph la. Ibu memang tak lekat di meja makan tu menunggu sebab sempat merayap lagi. Ada banyak gerai juga. Ibu beli t-shirt Cameron Highlands buat kami anak beranak. Murahlah.. RM15-20 untuk kain cotton yang sangat sedap.



Kedai Mamak

Esoknya, kami breakfast di Restoran Nasi Kandar sebelum bergerak pulak. Dah check out siap2. Kami nak balik ke utara jadi akan ke arah Ipoh, exit apa tah sebelum Ipoh. Roti canai dia sedap. Bertambah-tambah jugalah handirin sekalian ni order. Ibu share maggi goreng dengan Nuh Iman ja.

Banyak gila one two stop shopping



Sepanjang jalan turun dari Brinchang ke arah utara,  banyak sangat kedai dan stall yang jual strawberry, bunga dan kaktus. Kalau nak banding harga bunga dan kaktus, harga sini lagi murah berbanding pasar malam. Strawberry tak pasti sebab tempat yang kami singgah banyak jual bunga dan kaktus ja. Gerai2 sepanjang jalan lain ada jual bantal dan stawberry juga tapi kami tak singgah. Jalan turun ni agak jem masa tu. Taktau la standard memang macam tu sebab banyak gerai tepi jalan or ada something hari tu.


Aku sukalah short vacation di Cameron Highlands ni. Cuaca dia best, nyaman dan tenang ja. Makanan pun best. Part yang tak best adalah perjalanan naik dan turun. Kalau ada heli or kabel car menarik juga. Berani ka nak naik tu? :D


Selamat Bercuti!



Read More

Homestay di Brinchang, Cameron Highland

Cuti sekolah yang lepas kami ke Cameron Highlands. Tak ada plan langsung nak ke mana jadi memang tak book awal. 2 hari sebelum gerak, baru decide nak ke Cameron Highlands. Ibu memang kata nak tidur ja dalam kereta sebab malas nak layan jalan pusing2. Google-google jumpalah juga homestay ya bolehlah.. dan ada dua bilik untuk family. Ini websitenya, argohighlands.




Ini ruamg tamu. Cool kan.. Boleh jadi tempat santai dan borak.





Di homestay tu, ada jenis bilik/kabin dan apartment. Aku saja pilih apartment sebab nampak dalam gambar masih baru, jadi sudah pastinya lebih bersih. Apartment ni ada 2 bilik tidur dan 2 bilik air. 1 bilik air dalam bilik tidur. Ada mini fridge, sinki dan meja makan.


Kami tak pilih hotel sebab pergi sekali dengan keluarga mertua. Pak mertuaku sangatlah suka barbeku. So wajiblah cari tempat yang boleh menunaikan hajatnya juga.






Pertama kali kami ke Brinchang. Sebelum ni ke Tanah Rata ja dah boleh cover Bee Farm, ladang teh dan strawberry farm. Rupanya Brinchang lagi happening. Jadi tak salah pilihan kami. First day cuci mata di pasar malam, berbeku dan tidur..


Abah suka tengok Iman tidur time ni. Selalu tak gini. Kali ni ja sebijik gaya yang ala-ala smack down tu. Nazhan tu purak-purak saja.

Eh kalau korang nak p apartment ni, aku cadangkan request jangan pilih apartment no 5. Sebabnya, dari bilik kami ni, bila malam orang luar boleh nampak. Sepatutnya owner boleh letak pasu banyak kat luar tingkap tu so boleh cover sikit. Bilik kami ni macam basement or underground sikit sebab apartment ni dibina di kawasan berbukit. Lobi atas bilik kami. Susah pulak aku nak describe, gambar pun tak ambil. Kiranya problem boleh ja solve kalau tingkap tu cover dengan pokok supaya orang luar tak nampak kami. Bila malam tu, aku memang tak buka lampu biliklah. Aurat..aurat..

Selamat bercuti !


Ida Khairani


Read More

3 Jenis Sup Ketam untuk Bantu Pulihkan Demam Denggi

Kalau tak denggi, tak merasalah sup ketam. Ya ka? First time buat resepi sup ketam time tu memang denggi tengah berleluasa. Stok nutriferon yang terkenal untuk kuatkan antibodi terutama time sakit dan denggi ni pulak terpaksa ibu jual pada orang yang lebih memerlukan. Jadi, kami makan sup ketam ja since masih sihat dan untuk precaution. Ketam pun tak pernah beli dan sup ketam pun tak pernah makan sebelum tu.
Ada 2-3 version resepi sup ketam ni. Tapi kalau betul-betul sakit, kadang bau pun dah buat nak muntah.


Baru-baru ni, mak mertua kena denggi dan ibu buat sup ketam macam resepi ketiga di bawah, ala chef gitu. Sekali dia tak lalu makan. MIL pesan soh buat kosong ja. Ha, ibu buat sekosong-kosongnya. Yang tu dia lalu makan & hirup supnya. Jadi, cubalah mana yang kena dengan tekak korang ya.


Resepi Sup Ketam Senang ! Ini yang mak mertua lalu makan masa kena denggi


- masak air sampai mendidih

- masukkan ketam

- tambah garam



Resepi ni saya buat bila saya nak cepat, lupa resepi dan tak sempat nak google2.



Resepi Sup Ketam Senang Ala Ida 

- masak air bersama kayu manis, cengkih dan bunga lawang

- masukkan ketam dan ubi kentang

- tambah garam, daun sup, daun bawang dan bawang goreng



Resepi Sup Ketam macam Chef



Bahan-bahan :


Ketam

Ubi Kentang

Minyak Jagung

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

Sedikit halia

5-10 biji lada putih

Daun sup

Bawang goreng


Cara-caranya:


1. Tumbuk dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada putih dengan minyak jagung.


resepi-sup-ketam1


2. Tambah air dan ubi kentang dan masak sampai kentang empuk.


resepi-sup-ketam2


3. Masukkan ketam dan renih dengan api perlahan.


resepi-sup-ketam3


4. Tambah garam.


resepi-sup-ketam4


5. Tutup api dan hias dengan daun sup dan bawang goreng.


resepi-sup-ketam5

6. Kalau ada daun saderi dan lobak merah, boleh tambah juga. Save time tak payah masak sayur dah. Haha !!.



Selamat Mencuba 3 Resepi Sup Ketam ni ya ! InsyaAllah sedap, mudah, sihat dan dapat membantu tambah platlet semasa demam denggi.



Ibu anak-anak syurga,

Read More

Rahsia Lebih Tenang

Dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak terurai kecuali menerima kehendak Allah.

Dalam hati manusia ada keganasan dan tidak hilang kecuali berjinak dengan Allah.

Dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak hilang kecuali seronok mengenali Allah.

Dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak tenang kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya.

Dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya, qada' dan qadarNya serta sentiasa  sabar sehingga menemuiNya.

Dalam hati manusia ada hajat dan tidak terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.



Tip until Jiwa Lebih Tenang dan Gembira



InsyaAllah, hanya dengan Allah kita perolehi ketenangan yang dicari.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani

Read More

Kenapa Mini Malaysia di Melaka Wajib Dilawati?

Di Melaka, banyak sangat tempat menarik untuk dilawati. Dulu masa study di MMU, ada juga jalan-jalan. Selepas 10 tahun, memang bertambah cantik dan maju Melaka ni. Taman Mini Malaysia dan bertambah dengan Mini Asean juga. Kali pertama pergi masa zaman kanak-kanak dulu. Ingat lagi dulu meraung tak rety turun tangga dari Rumah Panjang Sarawak.  Jadi kali ni, ibu pula bawa anak-anak ibu ke Taman Mini Malaysia, tengok skill mereka panjat dan turun tangga rumah panjang pula.


aktiviti-di-mini-malaysia8







Ini mesin taip di Rumah Perlis.. Oh..nostalgiakan kalau mak-mak kita pergi. Zaman ibu kecil-kecil dulu, sempat lagi mesin taip ni. Maklumlah tuk kerja cikgu. So ada juga dok menaip guna mesin taip di rumah.
aktiviti-di-mini-malaysia7





Haha ! Mari kita kopek nyiok cara lama. Ada lagi kot di kampung-kampung ni. Di kampung ibu dulu, memang ada. Sempat merasa zaman kanak-kanak yang nostalgia di Kampung Ulu Nor, Selama Perak. Dulu kecil-kecil, memang rajin ikut Cu  balik kampung masa belum sekolah lagi. Geng pun ramai kat kampung.

aktiviti-di-mini-malaysia6



Petting Zoo ni terletak dekat dengan Rumah Selangor. Kami beli tiket masuk Mini Malaysia guna kad Touch N Go jadi dapat percuma makanan dan dapat beri binatang makanan. Ada ayam, kambing dan arnab. Nazhan dan Iris suka gila dengan arnab. Ibu?? Sukaaa juga tapi penakut.. Hampeehh..



aktiviti-di-mini-malaysia5







Ada rumah yang ada jualan kuih muih dan kraf tangan. Macam rumah ni gerainya tak buka pula hari tu jadi Nazhan dan Irislah yang bergaya.

aktiviti-di-mini-malaysia4



Selain dari rumah, alat muzik tradional pun ditunjukkan juga.



aktiviti-di-mini-malaysia3



Ni gambar self timer.. Mula Nazhan tak nak join. Tempt duduk tu ibu yang sepatutnya duduk. Sekali laju ja dia datang duduk. Terpaksa ibu berdiri dan zasss kepala kena potong.

aktiviti-di-mini-malaysia2



Kami asah bakat seni juga dengan mencanting batik. Hasilnya memang cantik gila ! Nak beli ???





aktiviti-di-mini-malaysia9

Ni back ground rumah di Mini Malaysia yang cantik. Nazhan dan Iris sangat happy gila dengan hail batik kami.



aktiviti-di-mini-malaysia

Selain tu, ada pertunjukan kebudayaan juga.. Haa apa lagi.. Haruslah anak-anak join sekali.. Bila lagikan.. !!!



Akhir kata, Mini Malaysia memang tersangat best untuk dilawati. Banyak ilmu dan keseronokan menanti. Ada rumah yang cantik, kuih muih yang sedap, kereta kuda dan kraf tangan juga.



Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani.

Read More

Hotel Philea yang cantik dan ...

Throwback cuti-cuti Malaysia cuti sekolah yang lalu. Selepas dua minggu bertapa di rumah menunggu Nazhan pulih dari sunat dan confident nak pakai seluar, akhirnya kami ada peluang jalan-jalan lagi! Yeah! Kali ni ke Melaka dan stay di hotel yang sangat awesome iaitu Hotel Philea, Ayer Keroh Melaka.

hotel-philea-ibustory
Kami cuma follow abah yang ada kick off utk projek 2015. Jadi, kami pilih untuk join sama dan enjoy hotel yang best ni. Hotel Philea ni dekat ja dengan tol Ayer Keroh. Senang nak cari dan dekat dengan banyak tarikan pelancongan di Melaka.


Hotel Philea ni dekat dengan hutan dan bilik dari kayu, ala resort gitu. Kami sampai dalam pukul 2 dan ada masa sejam lebih lagi sebelum boleh check in. Jadi, kami pun habiskan masa di play room. Anak-anak ibu ja yang ada masa tu dan dapat main dengan puas. Jauh juga dari lobi ke play room ni jadi kami naik buggy car yang disediakan di lobi.

playroom-hotel-philea


Pakat jadi berlakon jadi anjing pulak sebab playhouse tu adalah sebuah dog house. Lawak anak2 ibu ni. Then ibu kata ibu tak suka anjing. Jadilah cat. Bestnya tempat ni sebab ibu xpayah nak kawal Nuh Iman. Safe and Freedom!


Pukul 3.30 petang puas dah bermain.. So kami menapak ke meeting room jumpa abah dan dapatlah check in.  Masa jalan tu nampak ada model dok buat photoshoot dengan baju pengantin. Iris boleh kata princess. Wahh.!! Kembang semankuklah model tu!


Bilik kami? Cantik dan selesa. Alhamdulillah.. Sukalah! Belanja gambar sikit.


bilik-philea-hotel


Kami dapat bilik tingkat 1. 1 rumah ni ada 4 bilik. Adalah beberapa jenis resort lagi. Sebiji rumah dengan private pool pun ada bolehlah bawa 1 big family suatu hari nanti! Katil dia tinggi, bahaya jugalah untuk Nuh Iman turun sendiri. Kena jaga-jaga juga.


bilik-philea-hotel-ibustory


Bilik mandi dan bath tub superb. Anak-anak memang suka! Hari ni kami tak turun swimming pool, mandi di bath tub ja. Si kecik pun bukan main seronok. Takdak takut punya..


bilik-air-philea-hotel


2nd day kami jenjalan area Melaka pulak!


Anak-anak ibu memang senang dan jenis bangun pagi. Nuh Iman tu selalunya Subuh-subuh dah bangun. Hari ni kita explore hotel lagi. Kita p mandi swimming pool pulak.. Hope tak straight sangatlah. Ada setengah hotel tak bagi pakai t-shirt masuk swimming pool. Hygenic issue :P Ibu masih tak rasa nak beli baju mandi 'muslimah' tu rasa masih fit ja so masih pakai baju jersey dah inner long sleeve untuk mandi.


Dulu-dulu ibu malas nak mandi swimming pool. Memikirkan safety anak-anak kena jugalah terjun mandi sekali. Kalau tidak asyik heart attack ja atau mata tak boleh nak lekang dari tengok diorang.


swimming pool-philea-hotel


Sekarang ni anak-anak dah confident dengan pelampung dan ibu pun lebih confident nak let go. Cantikkan swimming pool di Hotel Philea ni. Ada waterfall cantik! Enjoy sangat.. Lepas tu kami jalan-jalan ke Mini Malaysia yang terletak berdekatan.. Ibu sambung story di entry berikutnya pulak.


Ibu anak-anak syurga,

Ida Khairani
Read More

Followers

Unordered List

Related Posts with Thumbnails

Follow The Author