Bagaimana ESP membantu ibu menyusu lain, ESP Shaklee turut memberi manfaat buat ibu dan Nuh Iman

Ya..hari tu ada janji nak sambung cerita Nuh Iman.. ni ibu nak sambung lagi.. pengalaman yang unik setiap anak kena ditulis kalau tak terlupa sedikit sebanyak. Ada satu tip tu kan.. katanya, create email untuk setiap anak dan send email padanya sejak dari kecil. Bila dia dah pandai membaca, semua ada dalam email tu.. my story.. bestkan.. Nak buat nak buat..



Kali ni, ibu share pengalaman ibu dengan Nuh Iman pada hari-hari awal Nuh Iman ke dunia. Catatan asal dari Mysupervitamin website.





Semua orang tahu, kolustrum.. iaitu susu awal tak banyak.. Sikit sangat.. tapi yg sikit tulah cukup lengkap, powerful dan memadai utk perut newborn yg tersangat kecil. Jika mereka nangis, mungkin kerana masih nak sesuaikan diri dengan dunia baru seperti dah tak boleh nak berenang-renang mcm dlm rahim ibu dan suhu persekitaran yang berbeza..dah tak cozy macam dalam rahim ibu.. So kita just tenangkan mereka, hug, bengkungkan dan teruskan menyusu on demand basis.. Pasti, ia akan menenangkan mereka.



Namun, bila anak kita di NICU atau nursery hospital, kadang2 ada perkara yg diluar bidang kuasa.. Tahu-tahu.. Nurse top up dengan susu sebab anak kita menangis. Itulah pengalaman dengan Nuh Iman.




Nuh Iman dilahirkan pada pukul 9 malam secara normal, smooth dan dirahmati Allah..Alhamdulillah. Ibu pun boleh breastfeeding sebaik sahaja Nuh Iman lahir dan bermalam dengan Nuh Iman di labour room kerana wad penuh. Sepanjang di labour room, ibu memang bagi susu on demand. Alhamdulillah..pengalaman lepas menyusu Nazhan dan Iris banyak menyenangkan proses penyusuan dan bonding ni.




overnight 1st bonding dengan bayi
Overnight dengan ibu pada malam pertama di dunia. Best sangat..




Esoknya, dalam pukul 12-3 pm mungkin, nurse beritahu tak boleh discharge lagi sebab nak tunggu doktor check Nuh Iman, kerana cara Iman bernafas lain. Biasanya kalau kita bernafas, dada naik turunkan.. Nuh Iman, sampai otot di atas perut nampak turun naik..dan pernafasan agak laju. Bila doktor datang dan cerita, Abah tak ada time ni.. Ibu menenangkan diri sahaja. Bila cerita balik pada abah, menangis teresak-esak. Pengalaman pertama kali anak kena tahan nii.. Selalu sehari dah keluar..




Short cut,  Nuh Iman kena masuk NICU untuk monitoring dan ada facility untuk beri oksigen support dan monitor oksigen intake dan rate pernafasan. Then doktor tak bagi direct breastfeed sebab nak bagi antibiotic dan drip glukos serta bantuan oksigen. Darah diambil untuk cek jangkitan kuman. Semuanya adalah langkah berjaga-jaga tanpa sebarang pengesahan yang Nuh Iman ada masalah pernafasan. Ibu asyik tanya doktor, kalau dia sihat, tak apa ka beri antibiotik ni. Jawapannya, "Selamat dan kalau kita tunggu result baru nak bagi antibiotik nanti kuman merebak so lagi serius." So sad.. ibu tak suka dengan antibiotik sebenarnya kerana ia boleh mengganggu sistem pertahanan normal kita.




pengalaman anak di NICU
2nd night.. Iman tidur sorang-sorang :(


Ok, malam tu, Iman tidur sorang2 di NICU. Ibu abah teman sampai pukul 10 lebih. Esoknya, doktor cakap, rate pernafasan Nuh Iman improve. The good news ever, ibu boleh breasfeeding direct. Ibu pun menyusukan Iman dengan wayar2 yang masih berselirat itu. Bila Iman dah lena, ibu letak balik dalam incubator dan Iman terjaga dan nangis.. Ibu ambil dan breastfeed balik.. Bila settle, letak nangis lagi.. Bila nurse datang, anggapannya susu tak cukuplah. Short cut sungguh. Bila ibu pergi dan dan datang balik beberapa jam kemudian, nurse cakap dia top up susu.. Sukalah hati dia bila baby diam.. Huhu.. Frust sangat time ni..so ibu nekad nak tambahkan susu supaya nurse tak akan top up lagi.




teruskan penyusuan walaupun NICU
Kembali merasai nikmat susu ibu selepas beberapa jam ditahan


So, ibu terus pesankan abah bawakan ESP ke hospital. Alhamdulillah, ibu hanya minum sekali ja ESP  susu kolustrum dah mulai banyak..Ini kira belum sampai 48 jam kelahiran Iman. Susu memang meriah sangat.. both B bengkak..  Petang tu, Iman dah keluar dari incubator sebab rate pernafasan dah normal. Syukur.. Masa dalam incubator ibu dengan abah zikir dengan nada perlahan supaya Iman dapat follow dan bertenang..  lepas menyusu Iman dan dia lena, ibu akan pump di nursing room yang disediakan dan dapat dapat 2-4 oz kolustrum untuk 1 sesi. Bilik pun selesa.. Bila ibu selesa, lagi meriahlah susukan. Syukur sangat kerana Allah permudahkan rezeki susu buat Nuh Iman. Ibu doa, ibu-ibu lain pun dimurahkan rezeki susu buat anak-anak mereka.






ESP membantu banyakkan susu ibu
Hari terakhir di hospital sebelum discharge


Iman tak dapat discharge lagi sehinggalah keputusan darah keluar. So, dari hari Rabu Iman lahir, Khamis 1st day antibiotik sampailah Ahad result keluar NEGATIF. Iman sihat-sihat ja. Tak ada kuman pada paru-paru dan darah.. Mungkin Iman bernafas laju sebab saluran pernafasan agak kecil dan still nak adapt. Apa pun..Ibu & abah bersyukur sangat.. Pengalama yang sangat sayu buat ibu bapa bila anak kena tahan di wad dan kenangan yang sangat berharga buat kami. Kini kami lebih mengerti apa yang ibu bapa lain rasa bila anak sakit. Kami yang hanya suspected ni pun bagai nak luruh jantung.. apa lagi mereka. Dah balik, Iman pun tak kena kuning.. Susu masih banyak sehingga ke hari ini dan Iman dah 6 kg di usia 2 bulan dan sihat walafiat. Tq ya Allah.








Ida Khairani
Shaklee Independent Distributor

ID 846056



Semalam di Hotel baru Pullman Bangsar


Sebelum ibu bersalinkan Nuh Iman, kami sempat bermalam sehari di Pullman, Bangsar. Sebenarnya kami nak balik kampung sempena cuti sekolah bulan 12 dan kali terakhir sebelum bersalin. Namun, kerja rumah tak habis-habis.. Asyik tertangguh-tangguh nak balik kampung. Last2, kami pack baju ala-ala, terus keluar ke Mid Valley. On the way tu, survey hotel area Bangsar yang nak overnight. Kekeke.. Selepas berjalan dan survey stroller di Mid Valley, kami decide stay Hotel Pullman baru ni.. Awesome jugalah.. Tengok gambar ya..

Bath tub yang anggun




Specialnya..ada payung, alas untuk bersenam (yoga mat) dan dumbbell


Boss :D


Lobby

Swimming Pool
Nazhan salah faham ingat ibu pernah kerja di sini. Dok puji kata bestnya tempat kerja ibu (bilik hotel tu) Di sebelah tu ada TM ya..TM Annexe kot, sebelah Menara rebung TM. Lupa dah.. orang yang kerja TM, boleh ushar orang mandi swimming pool ni tau. Huhu.. So, ibu pun tak bolehlah buang tabiat mandi swimming pool sekali. Malu maakk..

Komen untuk Pullman .. kami p tu belum opening pun, special rate time tu. Kelupaan berapa,  RM298 maybe. Makanan dan tempat makan best..cuma tak banyak choice sangat masa tu mungkin sebab still baru-baru. Layanan best, bilik sangat best, swimming pool unik. That's all.



Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Cara keluarkan kahak dan hingus bayi di rumah dengan kaedah steaming dan tepuk percussion

Beberapa bulan lepas, group whatapps geng sekolah ibu 'soksek' sembang pasal anak2 tak sihat, kena neb, warded.. ibu hanya mampu baca dan bersimpati dengan anak2 ni... ibu bekerja kenalah ambil cuti menjaga anak-anak yang sakit. Syukurlah anak2 ibu jarang sakit dan ibu pun ada ja di rumah kalau mereka sakit tak perlu mengambil cuti.. Alhamdulillah, Allah izinkan ibu cari rezeki dari rumah sambil jaga anak2 sendiri.

Rupanya ilmu yang dikongsikan mereka, akan ibu gunakan pula untuk Nuh Iman. Abah pun ada share link untuk dibaca. Nuh Iman ni sejak lahir memang tak berhingus dan tak selsema. Namun bila MALAM SEMASA MENYUSU, nafasnya berbunyi SERAK, WHEEZY..Macam banyak kahak dan hidung tersumbat tapi masih boleh bernafas semasa menyusu. Lepas menyusu dan ok, tidur dah tak bunyi. Kadang-kadang ja la selepas menyusu, tak selesa nak tidur balik dan kena tidur meniarap baru lena. Lepas seketika, ibu akan pusing bagi tidur terlentang atau mengiring.


Menurut member ibu, anaknya pun mengalami simptom sama. Dia bawa jumpa Dr. Nadir di Klinik Wangsa. Dr. Nadir ni memang glamur juga di kalangan parents yang ada anak mengalami masalah pernafasan. Teori doktor selepas member ibu cerita keadaan anaknya adalah maybe kahak dah mampat. Macam dalam botol berisi kacang yang mampat, kita goncang tak akan berbunyi. Lepas guna nebulizer dan sedut dengan getah, banyak juga kahak keluar...


So hari ni, ibu buatkan teknik stim dan percussion untuk mencairkan kahak Nuh Iman jika ada. Risaukan sekarang ni banyak bayi yang meninggal dalam tidur, mungkin mengalami kesukaran bernafas semasa mereka tidur dan kita tak sedar. Lagipun kahak dan hingus boleh jadi punca penyakit yang lebih serius seperti bronkitis dan asma serta simptom pneumonia. Bronkitis terjadi bila mukus inflame dan menyebabkan saluran pernafasan bengkak. Jadinya ruang udara menjadi kecil dan boleh akibatkan batuk.


Selalunya bayikan tak pandai nak keluarkan kahak dan hingus. Jadi bila anak-anak ada masalah pernafasan seperti hidung tersumbat, selsema, pernafasan berbunyi atau wheezing, ibu bapa akan pergi ke klinik untuk menggunakan nebulizer yang membantu membuka ruang pernafasan yang sempit sebelum doktor guna alat untuk menyedut keluar kahak dan hingus. Di rumah juga kita boleh buat konsep dan tujuan yang sama, cuma guna alatan apa yang ada.



Untuk Nuh Iman, ibu gunakan kaedah stim (wap air) dan percussion (teknik tepuk). Untuk steaming, ada beberapa cara. Ibu guna besen yang berisi air panas dan ibu hancurkan tablet garlic Shaklee untuk kesan antibiotik pada wap air.

Besen berisi air panas dan tablet garlic untuk kaedah steaming keluarkan kahak bayi
Besen berisi air panas dan tablet garlic


Steaming boleh dilakukan dengan menggunakan
-food warmer
-bottle sterilizer
-periuk nasi elektrik
-on shower air panas dan bila bilik air dan berwap, masuk bersama bayi selama 15 minit
-besen berisi air panas

Tambah bahan bersifat antibiotik ke dalam air seperti
- tablet bawang putih 'Garlic Complex Shaklee' yang dihancurkan
- minyak bawang putih
- bawang putih yang diketuk
- habatus sauda

Stim keluarkan kahak: Posisi bayi
Posisi condong bayi semasa steaming

Macam mana posisi bayi untuk steaming ni?

Baringkan bayi mengadap wap air.. Condongkan kepala bayi paras lebih rendah dari kaki  bayi dan kaki biar lurus. Kalau nak cover dengan selimut lagi bagus tapi baby memang meggelupurlah. Bagi kena wap air tu ke muka bayi.. Stay selama 10-15 minit. Time ni baby memang akan nangis kow-kow dan muka merah.. Parents kena tabah sikitlah.. Kita nak diorang getting better kan.. Steaming ni bertujuan untuk membuka ruang pernafasan yang sempit seperti fungsi nebulizer.


Cupping : Keadaan tangan semasa tepuk bayi
Cupping


Percussion adalah teknik tepukan untuk melonggarkan kahak-kahak. Boleh dilakukan selepas steaming tapi ibu buat semasa steaming juga.. Sambil Nuh Iman meniarap, Ibu tepuk2 belakang Nuh Iman. Bukan direct tulang belakang tapi sebelah kiri dan kanan dan tangan dalam keadaan cupping iaitu melengkung di tengah. Jika nak buat selepas steaming, boleh alas perut bayi dengan bantal juga semasa percussion dilakukan.


Steam dan percussion bantu kahak dan hingus keluar
Hingus dan kahak yang keluar


Hingus dan kahak akan keluar sambil bayi menangis. Nuh Iman memang nangislah... Lagi baby nangis, lagi banyak hingus dikeluarkan. . Kalau keadaan bayi anda lebih serius, boleh buat lebih lama. Macam Nuh Iman, saya buat tak lama sangat dalam 10-15 minit dan hingus yang keluar warna putih sahaja.. Selepas proses steaming dan percussion, ibu follow up dengan nasal aspirator..sedut saki baki yang tinggal..


Nasal Aspirator untuk sedut hingus
Nasal Aspirator untuk sedut hingus


Finally, kenalah bagi upah susu hasil kerjasama Nuh Iman... Sayang anak ibu. Selepas 2 hari teknik ni dibuat, bunyi wheezing Nuh Iman hanya kadang2 ja dengar dan malam semasa menyusu pun dah tak berbunyi. Tidur lebih lena.. Suka ibu.. Kalau anak-anak yang lebih serius sakitnya, teknik ni boleh dibuat 1-2 kali dalam sehari..

Susu ibu yang menenangkan
Best buddy



Semoga bermanfaat ;)


Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Pengalaman mengandung, traveling dan melahirkan Nuh Iman di DEMC

Sekarang keluarga kami telah berlima. Alhamdulillah, pantang pun dah settle. Sebelum terlupa, ibu nak share pengalaman melahirkan Nuh Iman, putera kedua dan anakanda ketiga kami.

Pengalaman mengandung Nuh Iman pun sangat berbeza dengan abang Nazhan  dan kakak Iris. Sepanjang mengandungkan Iman, ibu memang sentiasa bergerak maklumlah driver hantar abang and kakak pergi dan balik sekolah. Lebih kurang minggu ke -20 pula kami follow abah ke Terengganu out station. Toilet train Kak Iris pula..Jadinya mengandung kali ni di usia 30an pula perlukan kekuatan fizikal dan mental. Peneman ibu adalah vitamin mengandung Shaklee. Bisnes Shaklee pun dibawa bersama ke Terengganu. Ada juga ketika perlu ke pos opis dan beratur panjang. So terasa kepayahan seorang ibu mengandung tu...dapat pahala banyak la hendaknya. Semoga Iman pun menjadi anak yang kuat dan sihat hasil dari co-training dengan ibu semasa di dalam rahim.

Masuk minggu-minggu akhir kehamilan tu, ibu rasa Iman akan keluar awal. Masa tu ibu mengalami sakit girdel pelvis. Ibu tak di dignose pun. Bila bagitau doktor, doktor cuma cakap normal. So, google2 sendiri ja la sebab risau punya pasal. So rasanya sakit itulah yang ibu alami. Banyak ligamen menjadi lembut untuk persediaan bayi keluar namun turut menyebabkan otot, sendi dan pelvis terutama bahagian bawah punggung sakit kerana berat bayi yang semakin membesar. Suspend juga kalau sakit berpanjangan. Alhamdulillah sangat2, sekarang dah sembuh sepenuhnya. Rasa 3 minggu selepas melahirkan Iman jugalah ambil masa untuk pulih sakitnya. Kena pula, Iman agak besar dengan jahitan di perineum yang juga lebih kurang tempat yang sama.


Kali ni, first time ibu deliver anak di semenanjung, selangor dan di demc tampa bantuan epidural. Hehe. Nazhan dan Iris sah-sah epidural.. Maklumlah ibu muda.. Padahal dua2 comel molek dan tak la lama sangat sakitnya. Bila dah start 4cm memang contraction lebih cepat tapi ibu jenis tak lama.. tapi bila dah sakit sangat 4 cm tu, rasa nak tunggu 8-10cm mesti lagi sakit..sebab tu dulu ambil edpidural. Namun kali ni sebab dah tau tak lama, memang bertahan ja..dan sakitnyaaa...ohhh myyy...

Sehari sebelum Iman deliver, ibu dah turun darah tanpa sebarang rasa sakit. Pergi demc, memang tak ada bukaan lagi. So terus berjalan-jalan ke shopping mall since tak admitted. Di demc, check bukaan di labour room. Budak2 tak boleh masuk. Apa lagi masa bersalin nanti. Labour room jauh dari wad so memang tak boleh nak tinggal anak2 di wad. Compare labour room di Columbia Miri, Nazhan dulu tunggu di luar labour room ja masa ibu bersalinkan Iris tapi di DEMC x dapatlah..dalam labour room area tu ada 5 labour room lagi.

Esoknya tuk dah sampai..Lega2. Pagi 18hb Disember tu dah regular contraction.. Sampai tengah hari ja..lepas tu dah tak regular. Pukul 3 ibu dan abah keluar rumah ke Shah Alam Plaza cari camera. Tak dapat pun..Kemudian terus ke DEMC. Kali ni dah buka 4 cm lebih kurang pukul 6.45 petang. Alhamdulillah.. Doc aspect tengah malam tapi ikut pengalaman tak lama ni..

Pukul 7, abah pergi maghrib dan tapau makan. Doc pesan soh makan untuk energy. Kemudian bermulah contraction yang tak berapa cool. Nurse bawakan makanan, nasib baik katanya. Nurse ni baik sangat.. Tenang ja rasa.. Namun bila contraction dah semakin sakit, ibu dah gelabah..mana doktor ni.. Time nilah nurse tukar shift dan ibu dapat 2 nurse yang tak berapa mesra. Tragis2. Cakap lembut tapi muka kelat. Apakahh?


Pukul 8 ke 8.30, bukaan dah 9 cm..ibu asyik2 suruh nurse cek ja..sebab rasa sakit sangat dan nak doktor ada.. Rupanya di DEMC ni, semua nurse yang buat, doktor datang time baby dah nak keluar pun.. Tu pun ibu taktaulah apa function 2 nurse dan doktor selain sambut baby.. Huhu.. Sebagai ibu yang sedang bertarung nyawa, we need support. Time tu supporter ibu hanya abah dan Iman. Nurse boleh sembang kow kow..Ibu memang tak ada kudrat nak sound or ambil tahu apa yang mereka tengah sembang.. Mulut kumat kamit zikir dan bagi semangat pada diri sendiri dan Iman.. Alhamdulillah, pukul 9 Nuh Iman selamat dilahirkan.. Tangan abah habis calar balar ibu buat. Mujur ada abah yang minta ibu push dan tarik nafas semuaa.. Semoga 2 nurse tu tak buat perangai gitu pada patients lain dan doktor boleh tegur mereka bukan join sembang sama.





Nuh Iman dilahirkan dengan berat 3.52 kg..Semangat.. Paling herolah dia.. tapi pengalaman jaga anak besar ni senang banyaklah.. tak rasa fragile dan seriau.. Nanti ibu share lagi kisah Nuh Iman hero ibu ya.


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Bila Iris kata itu phone pink dia

Anak no 2, kakak Iris yang semakin bijak menutur kata-kata. Semalam abah buat lawak tak berapa sesuai.. Balik2 dari kerja, test Iris "I have a present for you". Seronoklah dia.. Tengok phone pink milik ibu. Tak berapa pink pun, kenapa tah dipanggil pink. Ibu ada di bilik belakang sedang menjahit. Kantoi.. Tak sambut suami balik kerja.. Huhu.. Actually selain nak tunjuk rajin dgn abah, itu ja kesempatan sebab abang & kakak boleh teman baby Iman sementara ibu menjahit.

Bila abang Nazhan nak bawa phone pada ibu, bergaduh-gaduh dengan Iris. Confident dan nekad habis kata tu phone dia. Ibu pelik dan bagitau Iris tu phone ibu la.. Siapa bagitau tu phone Iris? Sekali abah datang tersengih.. Haaa sudah..  So abah sendirilah kena betulkannya.

Bila suruh Iris tanya abah balik, siapa punya phone? Iris diam sekejap sebelum cakap, " Iris!. This is Iris's phone". Sampai tak berani nak tanya abah, siap tolong jawap sendiri. Kes naya ni..



Bila slow talk cakap ipad kan ada.. Dia mengomel, Ipad is big. I cannot carry ipad. Its to big for me. Its for game only.. Wahh.. Berjela-jela.. 

Takpa.. Ibu akan buat phone pink tu boring for Iris. Itu kepakaran ibu. No game in my phone. Kekeke..

Lesson learn: Jangan bergurau tak sesuai dengan kanak-kanak yang tak berapa nak faham ni. They take it seriously. Kesian nanti frust menonggeng. 

10 tip berguna mendidik anak umur 0 hingga 3 tahun

Hari ni ibu nak share pasal tip keibubapaan atau lebih pada terapi pertuturan yang dikongsi oleh sorang blogger ni, Adlil Rajiah. Memang super awesome dan berguna. Tip yang dikongsikan boleh di apply untuk semua anak2 kita terutama yang masih kecil, newborn pun boleh, tak semestinya yang ada speech delay and such. Banyak tip yang ibu dah tahu sebab ibu pun sering jumpa pakar ni masa Nazhan speech delay. So, jom kita ambil pengajaran. Terima kasih pada Adlil sebab berkongsi info berguna dengan ibu bapa moden sekarang.


Yang aku nak share kat sini ialah..
masa kitorang jumpa Dr. Sherine tu ada banyak sangat input yang berguna dia bagi.

Terutama anak-anak yang umur  0-3 years old. 
Seriously berguna like hell.
In fact aku dah praktikkan beberapa tips yang doktor tu bagi.
Dan Alhamdulillah memang berkesan. =)

Ok aku buat dalam point form la eh.
Senang korang nak hadam.

1. Biasakan dan kerapkan bawak anak main pasir, buih, rumput, dan plastesin. 

Kalau boleh biar dia sentuh guna tangan dan kaki. Biar dia exposed dan touched dengan texture pasir, rumput, buih, etc. Benda-benda tu sangat merangsang motor skills dan sensory skills anak-anak.
Aku nak explain lebih-lebih pon, aku bukan doktor. T_T
So mohon akur je lah dengan fakta yang diberikan ini.

Tip didik anak, bermain di pantai untuk motor skil
Terapi juga ni bermain pasir di pantai. 


2. Don't expose to too much things in a box. 

"Things in a box" tu macam, tivi, ipad, tablet, phone, games etc. Yang ni paling ngeri.
Aku tengok sendiri dengan mata kepala aku, masa pergi special school Dr Sherine tu, ada sorang budak Australian ni. Umur baru 4 tahun. Jari tangan dia, kaki dia, lutut dia, semacam tak normal. Tak tahu nak describe macam mana.
Tapi korang nak tahu apa sebab dia jadi camtu?
Sebab too much exposed to computer light and touch screen!!
Scary nak mampos hoiii.
Tak sangka sampai boleh jadi gitu kan.
Mak dia exposed budak tu main ipad sejak lahir tau. T_T

Aku borak ngan mak budak tu, sampai nangis-nangis makcik tu cerita kat aku.
Dia cakap saraf-saraf anak dia dah rosak. 
Sebab takde rangsangan dan kurang latihan pergerakan masa kecik. 
Patutnya masa kecik kan, baby aktif gila nak meniarap la, nak merangkak la, nak lompat-lompat la. Kan?
Tapi sebab parents dia terlalu busy, dan diorang takde pembantu rumah, so dia bagi je baby tu leka dengan ipad 24/7! Hamik kau.
Aku dengar pon macam nak baling lesung batu je kat mak dia. ;D

So bila anak dia dah umur 4 tahun ni, baru nak pergi kelas pemulihan.
Belajar lompat, belajar meniarap, belajar merangkak. Kesian kan?

Sampaikan diorang tak bagi keluarkan apa-apa gadget depan budak tu.
Ada sekali tu, phone aku ada SMS masuk, so aku nak keluarkan la dari beg nak check SMS kan. Tetiba Dr. Sherine cakap kuat-kuat,
"No handphone in front of Alex! No handphone in front of Alex please!"

Gitu.
Takut aku. :D

Aku ada mintak komen Dr. Sherine tentang gadget-gadget ni.
Sebab aku pon selalu je tengok Boboiboy dengan Haikal kat ipad. Hehehehe.
So ini jawapan Dr.Sherine,
"Takde masalah kalau nak tengok benda in a box ni (ipad, tivi, phone). But make sure not more than 10 minutes at a time."
"Never leave the child and ipad alone. Watch with him. Tengok Boboiboy sama-sama dengan dia, interact dengan dia. For example, kita cakap, Oh Boboiboy is wearing a red cap. Oh there, Boboiboy plays badminton with his friends! Sentiasa interact dengan dia while watching."
"It's a good sign when he wants to watch ipad, he asks you to join him. But bad sign when he doesn't want anyone to disturb or join him while he's watching. Itu petanda buruk. So always always always be with him and interact with him while watching."

Ini bahasa mudah untuk faham kenapa ipad, tivi, phone, games tak elok untuk perkembangan kanak-kanak, menurut Dr Sherine:
Bila kita tengok ipad, mata kita tertumpu kepada satu level sahaja.
Tiada pergerakan "rolling" oleh mata.
So bila too much ipad, that means no eyes nerves stimulation.
So lama-lama pandangan anak tu tak luas.
So brain dia pon tak boleh fikir dengan luas/kreatif.
So parents digalakkan supaya banyak stimulate mata baby. How?
Bawak keluar rumah. Look around. Atas, tunjuk sky, tunjuk airplanes.
Bawah, tunjuk grass, tunjuk cat, tunjuk flowers.
Kalau tak boleh keluar rumah, still boleh buat dalam rumah.
Contohnya, boleh guna mainan flash cards ABC tu.
Flash huruf A kat atas, supaya anak dongak ke atas.
Pastu flash huruf B kat bawah pulak.
Pastu flash huruf C sebelah kiri, huruf D sebelah kanan.
Dan sebagainya.
Dengan cara macam tu, automatik ada "rolling" eyes movement.
 So bila ada pergerakan mata atas bawah atas bawah camtu,
saraf mata dirangsang dengan baik. 
So brain development pon berlaku dengan baik.
 
Gitu.
Aku rasa cukup mudah penjelasan yang Dr. Sherine bagi tu.
Terutama untuk orang vangang macam aku ni nak faham.
Maafkan saya, saya bukan Doktor. Dulu SPM Biologi B3 je. T_T



3) Stimulate their imitation skills.

Imitation skills ni ialah kebolehan mengikut atau meniru apa saje perkara yang dilihat disekeliling. Contoh kalau anak nampak kita clap hands, dia pon ikut clap hands. Camtu.
Dr. Sherine kata, ini masalah terbesar budak-budak sekarang.
Lack of imitation skills.
So vocab kurang, otak lambat pick-up, etc.
Because language and speech is also an imitation skill,
attitude pon imitation skill,
cara berfikir pon imitation skill,
dan semua-semua tu pon related to brain development.

So parents digalakkan buat kaedah-kaedah macam ni:
Say a word, dan suruh anak ulang.
Lukis satu simple drawing, dan suruh anak tiru.
Buat mimik muka macam nangis, senyum, gelak, marah dan suruh anak tiru.
Buat satu kerja mudah macam susun bantal atas katil, susun buku kat rak, dan suruh anak ikut.
 Nyanyi satu lagu, dan suruh anak ikut nyanyi.
Dance mengikut muzik, dan suruh anak tiru step yang kita buat.
Buat satu pergerakan macam merangkak, lompat, mencangkung, bergolek, dan suruh anak buat sama.

Gitu.

Oh lagi satu, Dr. Sherine cakap, pergerakan merangkak ialah sangat-sangat bagus.
Sebab dia melibatkan seluruh anggota badan, dari kepala ke hujung kaki.
Dan menurut kajian, baby yang mengalami fasa merangkak yang lama, dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung (terus boleh berjalan).

Part ni aku terkedu.
Sebab Haikal memang tak merangkak langsung.
Dia tu kan dulu lepas meniarap, terus duduk.
Lepas duduk terus berdiri dan berjalan.
T___T

Tapi takpe. Dr. Sherine kata masih belum terlambat.
So sekarang hari-hari aku suruh Haikal jadi tiger.
Sebab nak suruh dia merangkak. Kahkah.

Merangkak pun bagus rupanya
Pakat2 jadi tiger ya!



4) Banyakkan concept toys berbanding mainan superheroes, monsters, etc.

Concept toys tu macam, ABC 123 blocks, Lego, animals (yang realistic dan senang nak recognize), shapes blocks, vehicles, colour blocks, etc.
Sebab benda-benda ni boleh tambahkan vocab anak.
Plus boleh belajar sambil bermain.
Dr. Sherine kata, avoid belikan mainan-mainan yang tak realistik.
Macam barbie doll, superheroes dalam tivi, monsters, etc.
Sebab masa bermain, dia tak boleh kaitkan dengan dunia realiti dia.
Takut dia terlebih taksub dengan dunia yang fantasi tu pulak.
Macam tak elok sangat la kan.

Padahal aku pon banyak je belikan Haikal mainan otromen. T_T
Siap nak tidur pon, Haikal akan selimutkan otromen.
Mama dia dapat selimut sipi-sipi, sikit pon Haikal tak peduli. -..-

Tip Pertuturan: Pilih mainan yang boleh make up story dan realiti
Banyakkan toys yang boleh relate dengan realiti bukan hanya fantasi.. 

5) Bila nak ajar anak bercakap, ajar word dulu, avoid sentence.

Contoh macam kalau kita pergi zoo, kita nak tunjuk elephant kat anak,
better cakap,
"Elephant!" 
bukan 
"That is elephant!"
atau 
"Wow u see that big elephant?"

Camtu.

Unless kalau anak dah hafal animals tu semua, so boleh ajar sentence dengan adjective pulak.
Contoh,
"Tall giraffe. Big elephant. Beautiful butterfly. Yellow bird."
Avoid guna perkataan "The This That And With etc".
Direct je cakap "Big tiger. Beautiful bird."
Camtu.
Ajar word by word.
Nak ajar budak bercakap kena slowly dan repetitively.

Bila nak bagi arahan pun sama.
Sebut perbuatan itu sahaja. Without a complete sentence.
Contoh,

"Eat." 
bukan
"Come and eat."
atau
"U must eat."

"Sit."
bukan 
"Come and sit beside Mama" 
atau,
"Sit and keep quiet."

Lama-lama budak tu akan cepat recognize, which one is noun, adjective, verb, etc.
Lepas dia dah banyak vocab, baru boleh start ajar buat sentence.



6) Kalau budak takut strangers. Ask them to high-5. Avoid salam, hug or kiss.

Biasanya budak yang takut strangers ni sebab dah banyak kali trauma atau ada bad experience each time jumpa strangers.
Contoh budak yang selalu sakit.
Banyak kali jumpa doctor/nurse yang asyik cucuk atau bagi ubat etc.
So bila jumpa strangers mana-mana pon, dia expect orang tu akan buat pape kat dia.
So macam fobia camtu la kan.

Untuk overcome benda ni, Dr. Sherine tu suggest,
bila jumpa je sesiapa yang anak tu takut,
Suruh orang tu high five dengan anak kita tu.
Biasanya kalau kita jumpa kawan ke saudara mara ke, mesti diorang nak pelok cium salam anak kita kan?
So kalau anak yang jenis takut strangers ni, jangan bagi orang salam pelok terus,
suruh high-5 dulu.
Kalau orang tanya kenapa, jawab ikut style nigga. Yaw yaw yaw. ;D

Menurut Dr. Sherine, high-5 is very powerful.
Dia boleh ubah mentaliti anak within seconds.
Bila kita high-5, akan berlaku sentuhan dalam beberapa saat, 
dan budak tu akan realize yang orang tu tak merbahaya.
So lepas tu, dia akan ok la dengan orang tu.
Gitu.



7) Bila anak buat salah. Explain instead of marah.

Macam kalau anak main marker pen, conteng satu rumah.
Hoih mahu kau tak hangin kan??
So Dr. Sherine tu kata, instead of marah-marah membebel tak tentu pasal,
better explain clearly kat anak tu kenapa benda yang dia buat tu salah.

Ingat, anak tu tengah exploring his world, bukan sesaje nak cari pasal dengan kita.
Lagi satu, setiap kali explain atau bercakap dengan anak, 
make sure mata kita dengan dia satu level.
Melutut depan anak.
Jangan cakap atau marah sambil berdiri,
anak jadi bertambah takut.
Nanti dia tak absorb pon apa yang kita nak sampaikan.

Tip Pertuturan : Bercakap pada eye level anak. Pastikan anak faham dan lihat mata kita juga
Bercakap pada eye level anak.. 


8) Overly-attached to one person is not a good sign.

Contoh macam anak tu rapat dengan mak je, dengan ayah tak berapa rapat.
So itu petanda tak bagus.
Something wrong with his self-esteem.
So kena biasakan dia rapat dengan semua orang.
Especially family members.



9) Bila bermain, follow his interest. 
Kalau anak nak main ball, jangan tetiba korang nak ajak dia main basikal.
Kalau anak nak melukis, jangan korang nak ajak dia main ball.
Gitu.
Ikut kehendak anak pada ketika itu.
Sebab brain development akan berlaku pada tahap maksima bila budak tu betul-betul interested dan happy buat sesuatu perkara.
Lain la kalau anak mintak nak main benda bukan-bukan.
Haruslah dimarahin dong.

Bermain bersama ikut minat anak
Pandainya, anak Adlil, Haikal ni pegang pen..Menurut Adlil practise make perfect. Show by example


10) Bagi pilihan jawapan untuk enhance communication skill anak.

Contoh bila kita bertanya sesuatu kat anak kita,
kalau anak diam je sebab tak tahu nak camane,
jangan biarkan soalan tu tak berjawab.
Kita yang kena bagi pilihan jawapan kepada anak.

Contoh macam kalau kita tanya,
"Kenapa Haikal menangis?"

Tapi Haikal diam je,
mungkin sebab tak tahu nak jawab macam mana.
So kita bagi la beberapa pilihan jawapan, macam
 "Haikal jatuh?"
"Haikal sakit perut?"
"Haikal nak ikut papa pergi kerja?"
"Haikal bosan?"

Itu contoh.
Even if dia respon dengan sekadar angguk je pon dah memadai.
At least soalan dah terjawab. 
Dan lama-lama kang dia tahu la nak jawab macam mana if soalan yang sama diajukan di masa akan datang.


Ok tu je 10 tips yang dapat dikongsi.
Lagi sekali, tips-tips ni ialah dari Dr. Sherine, Child Psychaitrist dari Hospital Gleneagles.
Bukan keluar dari mulut aku ye.Bukan aku reka ke apa.
Cuma aku tulis ni ikut bahasa aku la kan. Supaya korang pon senang nak faham.

Niat aku satu je. 
Nak share supaya korang pon sama-sama dapat manfaat.
Sebab seriously semua tips ni aku dah try dan setakat ni Alhamdulillah,
aku nampak kesan positif pada Haikal.
Kesan dia sangat drastik ok.
Sebab budak 0-3 y.o. ni development diorang memang lajuuuuuu.
So korang kena cepat praktikkan tips-tips di atas. =)

Tapi of course semuanya berlaku dengan izin Allah.
Tapi tak salah kita ikhtiar yang terbaik dan termampu.
Part usaha, doa, tawakkal tu kan tugas kita.
InsyaAllah, outcome dia nanti menggembirakan kita.
Sebab Allah tak pernah kecewakan hamba dia yang berusaha bhai..



Big credit to Adlil Rajiah atas perkongsian ni.


Ha..dah baca jangan lupa apply k. Semalam husband pun ada cakap,  ibu bapa dan paediatrik di US memang kutuk bouncy seat siap ipad holder by Fisher Price..sebab banyak keburukan dari kebaikan..antaranya mengacau permandangan kanak kanak dan over expose dengan gadget ni. Jangan parents kat Malaysia pula yang beriya nak beli..


Bouncy seat Fisher Price : Over expose anak anak dengan ipad and such boleh bawa keburukan serius
Over expose anak anak dengan ipad and such boleh bawa keburukan serius




Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Kembali ke Nuh Arks dan best friend Iris


Sejak balik dari Terengganu follow abah, perut ibu dah memboyot. Anak-anak sambung balik sekolah di Nuh Arks, sekolah favourite mereka. Kalau dulu, ibu akan terpacak di gate, kini xlagi. So selalu Nazhan akan buka pintu kereta sendiri and tolong buka & tutup pintu belakang kalau Iris duduk belakang. Ibu dah tak menghantar or terpacak depan gate tunggu anak-anak ibu. Lebih berdikari sikit. Best tengok wajah2 anak ibu yg berdikari ni.








Actually ni gambar2 sebelum cuti sekolah and konsert sekolah berakhir. Di konsert tu ibu dpt tahu, Iris ada best friend, Aisyah @ Aisah. Aisah ni masa Iris tak ada dan bermukim di Terengganu, lone ranger jadinya. Kesian dia. 


Sweet kan bila anak-anak ada best friend.

Playtime with Haziq and Wafiq



Nazhan & Haziq ex student WQ Park. Cewah.. Dua-dua dah cukup haul belajar di sana, keluar dari comfort zone masing-masing dan bergaul dengan kawan-kawan baru di sekolah baru.

Bila family Haziq pindah ke Setia Alam dari Damansara, bestlah.. So the friendship will continue. Even masa dah keluar WQ park pun kami ada organize playgroup sendiri dengan few kids lain, adalah beberapa meet up sebelum terkubur. Huhu.. Hope Haziq and Wafiq sudi datang rumah Nazhan & Iris lagi.


Resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah



Resepi Sotong Goreng Kunyit Berkuah
400 – 500 g sotong ( di bersihkan, buang perutnya dan di potong  )
1 labu bawang besar ( di potong )
2 ulas bawang putih ( di pecah atau di tumbuk )
2 hiris halia
1 biji cili merah ( di iris )
sedikit daun sup/bawang ( di potong )
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit.
Cara Penyediaan
1.  Gaulkan sotong dengan serbuk kunyit dan garam kemudian masak dalam kuali hingga kering airnya.
2. Bila sotong telah kering airnya, angkat dan ketepikan.
3. Dalam kuali tadi masukkan 2 sudu besar minyak masak tumis bawang putih, halia, bawang besar cili merah. Tumis hingga berbau harum dan layu.
4. Masukkan sos tiram dan kicap manis dan sedikit air.  Akhir sekali masukkan  sotong dan daun sup/bawang/kucai/kacang panjang. Mana yang available.
5. Kacau seketika, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Credit ..Haha..Resepi simple pun nak google.. Ada la sikit2 ibu edit.


Ida Khairani
www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

Tips Traveling While Pregnancy / Tip Menaiki Kapal Terbang Semasa Mengandung


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Untuk yang baru membaca, ibu sekarang sedang mengandung anak ketiga pada usia kandungan 26 minggu. InsyaAllah, baby sihat sempurna. Last checkup masa minggu ke 20, nampak macam boy. Dah sebulan lebih yang lalu. So far kesihatan masih lagi tip top. Syukur pada Allah. Harapnya bayi dalam perut juga sihat.. Ibu selalu dapat rasa movement bayi, tengah stretching gamaknya. Perut makin sempit. So tertimbul2 di perut.

Sebenarnya nak share pengalaman traveling ibu mengandung ni.. Masa minggu ke 24, ibu banyak sangat travelling. Sebenarnya dari week 18 lagi. Berpindah sementara ke Terengganu kerana mengikut suami bekerja. Lepas 2 minggu balik raya di Penang. Kembali ke Terengganu dan tinggal di hotel selama 2 minggu sebelum berpindah ke rumah sewa di Paka dan pada minggu ke 24, travelling with airoplane pulak bersama 2 anak ke Penang kembali. Sepanjang di kampung pula, banyak bergerak & driving sebab bantu sepupu yang nak berkahwin..

Berposing di kenduri sepupu, Shida


Sebelum pulang ke kampung tu, ibu memang dalam keadaan yang sangat penat sebab baru pindah dari hotel ke rumah sewa di Paka. Keesokannya kena naik kapal terbang pula. Masa beli tiket terlupa yang Nazhan mula demam pada waktu malam. Jadi, pulang dari sekolah sebelum ke airport, sempat mandikan dengan Basic H dan sepanjang perjalanan ke airport Kuantan dari Paka yang ambil masa hampir 2 jam tu, kedua Nazhan & Iris tidur. Kami lunch dalam kereta ja dan abah driving. Baguslah diorang tidur, so tak adalah tidur dalam flight. Kang jenuh pula nak mendukung. So sampai di airport dua-dua dah cergas. Kami last passanger. Mujurlah kakitangan Firefly baik dan tunggu kami sebelum berlepas. Sebab lambat tiba, beg troli jadi hand luggage. Kena la usung naik kapal terbang.

Dunkin Donat tak dihidangkan atas flight ya


Sepanjang atas flight, kedua Nazhan dan Iris sangat baik & bising. Suara diorang ja dengar. Excited...lama tak naik kapal terbang and bakal jumpa tuk dan tokwan di kampung. Selagi anak-anak ok, ibu pun ok..Alhamdulillah..Masa ni memang tak rasa penat or sakit langsung.. Sebaik tiba di airport Penang, kami rest dulu..Ingat ada orang pick up, rupaya kena naik teksi.. Huhu.. Beratur la nak ambil teksi.. Tambang teksi RM9+ dari airport ke Jalan Baru, Sebenang Perai. Boleh tahan macam harga tiket flight tambang murah..

Sempat lagi bereksplorasi


Sampai rumah tuk..kaki mula sakit..nyot nyot..sapu2 minyak..Esoknya cari Omega Guard di branch Shaklee Seberang Jaya dan mulakan rutin makan Omega Guard bersama vitamin hamil Shaklee yang lain. Alhamdulillah, dah semakin pulih. Masa minggu ke-25 fly kembali ke pangkuan suami. Kali ni, check in beg troll.So ibu hanya bawa handbag dan 2 anak ja.. Lebih relax tapi dari Penang kena tukar flight di KLIA dulu sebelum ambil flight ke Kuantan pula. Beg baju terus ambil di airport Kuantan. Lega dan senang banyak..

Menyibuk di ruangan pramugara


Seminggu lepas tu, mak abah datang rumah dan ajak ke Kuala Terengganu pula..Aiyak..cepatnya.. tapi memang nak sangat ke Kuala Terengganu tu. Sejak datang Kijal dan pindah ke Paka memang tak berkesempatan ke KT kerana suami kerja 7 hari seminggu, tanpa cuti. Jadi, kugagahi juga traveling by Alphard ke sana. Naik Alphard ala2  naik kapal terbang 1st class la..Hehe..Cumanya di KT tu, terus terjah ke Pasar Payang untuk membeli belah sebelum kembali ke Paka pula. Kenapa tak tidur di sana? Sebab masa pergi hari Ahad lepas sekolah dan Isnin anak-anak kena ke sekolah lagi.

Belajar jadi pramugari



Masa balik dari shopping tu, ari-ari sakit ja..Jalan kena slow2, macam orang berpantang. Risau juga.. Malam tu telan ostematrix dan omega serta sapu minyak kayu putih banyak2.. Syukur sangat esoknya sakit dah pulih. Risau betul ibu..apa2 jadi pada kandungan dan ibu.


Penat tak baca? Hehe..Harap korang faham..Sekadar nak share.. Ibu mengandung tak boleh lasak sangat terutama kalau 1st pregnancy..Sebab kita tak tahu kita jenis yang tahan lasak or tak, walaupun sebelum mengandung tu kita seorang yang lasak. So berhati hati. Ambil supplemen untuk menguatkan diri, rahim dan bayi. Selain dari doa pada Allah, ibu memang bergantung pada vitamin Shaklee ni dengan harapan bayi tetap sihat walaupun kami terpaksa banyak bergerak dan traveling. Apa yang ibu amalkan adalah Set Hamil J2 : B complex, Vitalea, Vitamin C, Ostematrix dan Omega Guard termasuk Energizing Soy Protein. Semua ni sesuai diambil sebagai penjagaan ibu mengandung untuk langkah berjaga-jaga supaya tiada masalah komplikasi semasa mengandung, juga sesuai untuk diabetis semasa mengandung.

Tips Traveling While Pregnancy / Tip Menaiki Kapal Terbang Semasa Mengandung:
- minimakan hand luggage
- pesan awal pada anak-anak untuk behave
- kalau travel lepas 32weeks kena ada surat doktor. So masa checkup, inform doktor akan terbang so minta disediakan surat sokongan
- di airport masa check in, inform kita mengandung sebab kena isi borang mengandung di mana airlines xnak bertanggungjawab kalau jadi apa2 kt kita, kita tanggung sendiri.
- pastikan sudah berehat sebelum mulakan perjalanan. Take a quick nap. Telan B complex sebelum perjalanan supaya emosi terkawal dan bertenaga semasa perjalanan.
- pastikan anak2 juga cukup rehat or tidur sekejap sebelum perjalanan supaya mereka tidak cracky and show tantrum.
- Kalau ada baby & eksklusif bf, tak ada masalah. Bilik penyusuan ada di airport. Sediakan shawl or pakaian yg mudah untuk penyusuan di atas flight.

Semoga ibu-ibu lain juga sihat dan ceria mengikuti perkembangan bayi dan diri sebagai ibu hamil . 


Ida Khairani

www.ceriterakami.blogspot.com
www.mysupervitamins.com
www.sarawakauthentc.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails