Membrane sweep

I'm done with membrane sweep which I personally request for it. I hope it help to stimulate the labour. Oh, I really want a natural labour. It is my fault I guess. I'm a bit late in studying how to induce a natural labour.

That's a few suggestions on how to do it but it should help me a lot if I did it consistently earlier. However, I just tried them after i nearly passed my due date.

I want to ask more to the doctor on how they will perform induced labour at the hospital. There are few methods whether by using membrane sweep, prostaglandin(tru vagina) enema(tru butt), syntocinon(drip) and water breaks. A single , combination methods or maybe end up by c-sec if still cannot induce a labour are all I knew.

However, when I arrived at the hospital at 10.30am, it's already end of visiting hours. Luckily the doctor was still there and willing to see me. I only asked whether they perform membrane sweep as one of the procedures for induced labour, and she said yes. Then she offered me to do it straight away.

Well, the swept was tough but it's over now. The doctor seem not confident with it. She said only few had progress after did it. In my case, there is no opening yet and the door is still tightly shut up. Why baby? Why?

About other questions, I forgot to ask as I'm still in great pain when I finished the swept. Huhu:(:(

1 day overdue

Today is my 1st day overdue. Oh, i'm so scared. After done some research, i'm not into induced labour after all. Maybe if i really need it, i also asked for epidural which actually i want to skip this time.

My niece born after 40 weeks and 4 days, but not induced. Why i need induced labour within the same period? Am my body really not capable for natural labour beyond that given period? This is my 2nd one. Perhaps although the baby quite big, i can still handle it right.

Today, i'm going for another checkup without earlier appointment. I just want to check on my baby, since i'm worried about her condition since yesterday i felt down in the toilet but not really hard one, but still terhempas punggung in slow motion. After that, i had pain at my bottom, need to put some oilment every time.

Oh, i need to stop now since i want to go out for that checkup.

Nazhan is sleeping

Alhamdulillah, nazhan tidur siang arini. Barulah teratur sikit aku tgk ruang tamu ni. Kalau tak ada ja toys dia di mana2. Pantang org kemas, mesti kena punggah. Kejap nk main tu, kejap nk main ni. Selalunya main campak2 ja. Rimas perut kot tgk barang dia teratur.

Semalam selepas 12 jam berjaga, dia tiduq pkl 7 mlm. However pkl 2am dah bangun. Selalunya aku mmg tak buat susu, bg air masak ja. But since dia tidur awal, dinner pun tak, aku p la bancuh susu. Lagi satu sebab kami dah tidur kat hall tingkat bawah, dkt la ngan dapur. Lepas minum, suap roti sikit ja sampai la dia taknak. Aku bukak tv and set sleep timer pkl 4am.

Aku terjaga pkl 4, tgk belum tidur lagi. Dok cari mainan plk dlm gelap. Aku bukak blk tv, dia pun mai layan balik. Pkl 5, aku terjaga lagi, tgk dia dah tidur atas abahnya.

Tup2 pukul 6, dah jaga balik. Dasat la Nazhan ni. Then nak berkepit ja ngan abah dia. Lepas solat subuh, terus la kami breakfast. Sementara aku buat nasi goreng, diorang makan roti cicah teh sambil layan cartoon.

Itu sebab la dia boleh tidur siang arini. Nazhan..nazhan..

40 weeks and still hanging there

Today, we went for another checkup. Baby is great. Alhamdulillah. My placenta however already have white spots. Dunno what it means, but my guess is, it's a sign of maturity.

Meanwhile, the amniotic fluid maintain in good level. Baby weight is estimated at 3-3.1kg. My gynae advised me to get induce if there is no symptom of delivery after 3-4 days of the due date which is 22nd. It's because the baby will get bigger while I'm just a little mom. Perhaps it can cause a complication during delivery.

Currently my health is in tip top as my mom already here with her maid. So I can get enough rest while all the house choas is taken care. Thanks a lot.

Abang Nazhan is in process to get along with tuk. He need to stay at home when i'm in the labour room later or maybe they will accompany him at hospital room. Nowadays he don't want to take a day nap. Yesterday, he stayed awake for 12 hours straight, 9am-9pm. Today, wakeup even earlier at 7.15am and still awake till now. Standby not to be leave out, maybe. Hehe..


39 weeks checkup

Yesterday, we met our gynae again. Baby is +-3kg already. Heavier than your big brother's birth weight. Kepala baby baru nak masuk jalan keluar tapi sikit sangat, maybe paras atas kepala aja. Ibu plan nak beranak normal so kalau baby lambat lagi keluar, means bertambah berat and besar. Ohh, susah nanti ibu. So, tunggu tuk sampai Jumaat ni, adik boleh keluar ya.

Lif di Columbia hospital rosak pulak. Adeehh, means that kalau admit awal and bukaan dah bukak setakat 2cm, dia nak soh masuk labour room dah. Selagi ada masa jalan sendiri naik tangga sebab bilik and labour room different floor. Boleh cam gitu. Ibu taknak la masuk labour room awal2. Biar lepak kat rumah aja la nanti, sampai rasa nak terkeluar dah. Hehehe.. Minta2 sempat la, amin..

Bag untuk dibawa ke hospital baru ja complete. Tinggal camera aja belum masuk. Beg abang Nazhan asing, in case kena tumpangkan dia kat mana2 kalau terberanak awal. Beg dia pun tinggal masukkan susu and bekas air. Hopefully adik boleh tunggu tuk sampai supaya tak payah nak menyusahkan orang lain. Abang Nazhan ni nampak ja diam tapi mengamuk boleh tahan jgk. Kalau siang mungkin nak hantar ke pusat jagaan untuk tinggal sehari di sana since kawan2 abah semuanya keja waktu siang. Waktu malam boleh la nak tumpangkan pada orang yg dah berkeluarga. Boleh Nazhan leka kalau main dengan kawan2 sebaya.

Last but not least, I love u, adik :X

Beach and three of us

Three of us

Really soon, insyaAllah kita dah nak berempat, jika semuanya ditakdirkan selamat. Namun, sejak pemergian kawan ibu, ibu risau kalau terpaksa meninggalkan kalian semua. Jadi, ibu pun nak membanyakkan koleksi gambar ibu bersama kalian kerana taknak la dilupakan terus.


Three of ours..or 4


Walau apapun yang bakal terjadi, ibu nak Nazhan, abah and adik tahu, ibu amat sayangkan kalian. Ibu tak sesempurna ibu and isteri orang lain tapi ibu sentiasa cuba untuk menjadi yang terbaik.


Main air.. he's so love it..

Percaya atau tidak, even ibu ni berada di rumah sentiasa, Nazhan lebih manja dengan abah. Mungkin sebab dah boring tengok muka ibu or cara ibu didik Nazhan. Ibu jarang nak ikut kepala Nazhan dan selalu biar cuba sendiri dulu dengan niat supaya Nazhan lebih berdikari. Akibatnya Nazhan jarang nak main dengan ibu. Tapi bila abah balik keja aja, terus jadi manja dan suka merengek. Ibu minta abah layan ja la Nazhan sementara berstatus anak tunggal ni.


I love u so much, Nazhan. Muahh. Love u too ibu. But, abah even more!!!

Ibu nak rasa kehangatan sayang Nazhan time tidur ja la. Bila tidur, Nazhan baru nak rapat2 dengan ibu. Nak peluk tangan ibu. Mungkin sebagai pelepas rindu tak dapat nenen. Jadi ibu rasa, kalau ibu tak ada pun, Nazhan mungkin tak rasa sangat janji dapat main dengan abah puas2 dan bila penat tertidur sendiri. Perut kenyang and hati pun senang.


Freedom..i love freedom

However, ibu harap dapat bersama Nazhan, abah and adik lagi lama. Ibu juga harap, ibu dapat sihat cepat lepas beranak nanti. So ada tenaga and cergas untuk bermain dengan Nazhan and adik.

Peace gaya Nazhan

Hmm..bila adik nak keluar ni?

Pose tak hingat

38 weeks checkup and sewing project

Yesterday we went for another checkup. Next week, dah start weekly checkup. According to Dr. Aida, placenta is matured enough but still functioning well. Air ketuban ok. Berat baby +- 2.8kg. Sex? Huh.. ada progress sedikit. But still she dun want to confirm 100% sebab baby tak kangkang habis. Cuma tak rapat macam selalu so she found a burger shape there.

Ibu maintain 64kg like last 2 weeks. Tapi hari makin hari, rasa perut sangat stretch and punggung sakit bila berdiri lama and menanggung berat yg melampau. Hopefully everything gonna be fine. Planning of not taking any medication or pain relief during labour tapi masih tak belaja macam mana nk menghadapinya practically just asking from more experience persons.
Ibu harap adik dapat keluar sendiri macam abang dulu tanpa ibu perlu push2 or rasa sakit tapi doktor pesan soh tunggu doktor dulu this time. Huhu...

Anyway, here are last few sewing projects for welcoming new baby.

Dress-kain best macam kondroi tapi tak banyak design yg cun

Barut

Hood Blanket- baru angkat dr jemuran, kedut seribu tapi kain best, sedap

Nursing pillow with zipped cover


These all are addition to one dress and bedsheet set yg dah lama siap. If only i know exactly the baby going to be a girl, maybe i can make more dresses. But its ok. Baju abang dah banyak. Pakai dulu la, sementara nak besar ni.

Barut tu pun just buat 4 untuk standby in case terberanak awal, before tuk sampai bersama barut stok Maklong yg sedia ada dengan pelbagai saiz. Doakan saya selamat bersama baby ya.

Al-Fatihah untuk arwah Suhieda

2007 - masa saya masih mengandungkan Nazhan

Semalam, seorang sahabat telah kembali ke rahmatullah. Al-Fatihah buat arwah Suhieda Sukiman. She was a very wonderful person. Married to my friend, Aswad Hamid. All of us were from same school, SOKSEK. Suhieda was our junior and a very good one.

We could not manage to give the last visit to her at Bintulu since we got the news quite late and she need to be fly back to Penang where she was buried last night.

Our deepest condolence to Aswad and Suhieda's family for the lost. Kami sekeluarga mendoakan agar rohnya ditempatkan bersama orang yang beriman. Semoga kalian tabah dan Athirah dapat terus membesar bersama orang2 yang amat menyayanginya.


Our last meeting during Hari Raya Aidilfitri 2009

Nazhan 2nd Birthday on 26th December 2009




Ni gambar2 masa majlis hari jadi Nazhan. Tak banyak pun sebab sibuk bersembang. Anyway, thank you to all guests. Kami sangat gembira dan menghargai kedatangan kalian. Selalu hidup bertiga aja. Baru 1st time ada majlis di rumah. Mungkin tahun depan birthday Nazhan celebrate di semenanjung, kalau abah ada chance for tranfer and rezeki lebih.


Tetamu jauh dari Bintulu - Aiman yang tough
(belakang ada Afnan and Adni-itu ja gambar yg ada)

Nuha yg pura2 busy untuk elak dimengorat oleh hero2 yg hadir

Ibu harap Nazhan terus membesar menjadi insan yang cemerlang dunia akhirat. Dengar kata ibu and abah jugak jadi abang yg baik buat adik yang bakal lahir ni.

Nazhan and abah mengorak langkah sebaik sahaja tetamu semua pulang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails