Gambar ja original. Resepi dari sumber di bawah.
Daging direbus dan masukkan sedikit pewarna merah…air rebusan jangan dibuang……lepas tu, daging tu hendaklah dihiris nipis
Bahan-bahan:
Cili hijau - potong halus
Cili merah -potong halus
Bawang besar } potong bulat
Bawang putih } tumbuk pecah
Halia - titik
Serai – titik
Sos tomato
Sos tiram
Beberapa titik kicap manis
Cili kisar - sedikit
Daun limau purut - koyakkan
Buah tomato – optional
Daun sup/bwg hiasan
Cara-cara
1.Goreng daging yang dihiris tadi dan ketepikan.
2.Tumiskan bwg putih dan halia sampai naik bau.
3.Masukkan cili kisar, sos tiram dan sos tomato dan beberapa titik kicap.
4.Masukkan lebihan air rebusan daging tadi…kacau…campakkan daun limau purut
5.Masukkan buah tomato.
6.Masukkan daging, cili merah dan hijau…letak sedikit garam dan tunggu hingga agak pekat kuahnya dan baru masukkan bawang besar…tutup api.
Sumber :
http://shw.ulampegaga.fotopages.com/14512753/daging-masak-merah.html
- Posted using BlogPress
No comments:
Post a Comment
Terima kasih. Komen anda dihargai.